הרגלי אכילה הם המראה הפנימית והחיצונית שלנו, לכן כל שינוי בהרגלי אכילה – מסוגל לחולל שינוי גדול בחיינו. שינוי בהרגלי אכילה מתחיל כאשר אנחנו מתוודעים למזונות שאנו צורכים וכן להשפעתם עלינו. משום כך, ישנה חשיבות רבה לקיומם של הרגלי אכילה נכונים אשר מסייעים לשיפור ולשמירה על מצבנו הבריאותי וכן גם על המראה והביטחון האישי שלנו.
בשנים האחרונות ישנה עליה בהשמנת יתר בקרב האוכלוסייה בישראל ויש צורך לחשב מסלול מחדש ביחס לתופעה זו ולהתחיל להקנות הרגלי אכילה בריאים ונכונים. היכולת לשנות קיימת בכל אחד מאיתנו, אך כמו כל שינוי אמיתי שאנחנו חפצים בו מצריך מאיתנו התמדה. לכן, תוצאות של שינוי הרגלי אכילה אינם מיידים, אך דורשים מאיתנו להתמיד בכל שלב בדרך ליעדים הרצויים, החל מפריסת הארוחות במהלך היום, צירופי מזון שונים בארוחה ועוד.
מתי ואיך כדאי לאכול?
עלינו לאכול ולשתות – רק כאשר אנחנו מרגישים רעבים או צמאים. בגישה זו מצדד גם הרמב"ם בספר המדע – הלכות דעות. משום כך, עלינו לארגן את הארוחות שלנו באופן מסודר על מנת לא לאכול בין הארוחות.
יתר על כן, עלינו להקפיד על אכילה בישיבה בסמוך לשולחן אוכל, תוך מתן תשומת לב מספקת למזון שאנו צורכים. זאת בגלל שאכילה מול מרקע המחשב או הטלוויזיה גורמת לנו להפריז בכמויות המזון שאנחנו צורכים – על בסיס תרבות הנשנושים; כמו כן קיימת חשיבות רבה גם ללעיסה נכונה. עלינו להקפיד ללעוס טוב את המזון כדי לייעל את תהליכי העיקול בעזרת פירוק מכני של המזון באמצעות הרוק עוד בשלב הלעיסה.
כמה ארוחות לאכול?
התשובה לשאלה זו משתנה בהתאם ליעדים שונים ולאנשים שונים. אולם, ההמלצה היא לפרוס על גבי יממה 5 ארוחות – מתוכן 3 ארוחות עיקריות (בוקר, צהריים וערב) וכן 2 ארוחות ביניים. קיימת חשיבות לא לדלג על ארוחות, בעיקר על ארוחת הבוקר שרבים מאיתנו נוהגים כלל לא לקיים. דילוג על ארוחות עלול להוביל לתחושה של רעב מוגבר במהלך היום וכפועל יוצא – אכילה רבה ומוגזמת.
באמצעות שמירה על ארוחות מסודרות, בפרקי זמן קבועים, נצליח לשמור על תחושת שובע וכן על שליטה מלאה על כמויות המזון שאנו צורכים, מבלי להתפתות למזון עודף. כעת, לאחר סיומה של הארוחה עלינו להימצא במנוחה ולא מומלץ לבצע פעילות גופנית וזאת בכדי לסייע לעיקול האוכל.
כדאי לשתות במהלך הארוחה?
גופנו לעיתים נוטה לבלבל אותנו בין תחושת הרעב לבין תחושת הצמא, אך אין זה מומלץ לשתות במהלך ארוחה, אלא כחצי שעה עד שעה לפני תחילת הארוחה. מבלי לגרוע מכך, יש להקפיד על מאזן נוזלים תקין לאורך כל היום.
איך לשמור על תחושת השובע?
לעיתים תחושת השובע לא מגיעה מיד ואנו מתפתים לצרוך יותר מזון משאנחנו צריכים. לכן, לפני שאתם טועמים מן המנה השנייה, תנוחו כמה דקות, לרוב תופתעו לגלות כי תוכלו לוותר על המנה ותרגישו את תחושת השובע מכמות קטנה יותר של אוכל.
בנוסף להרגלי האכילה, אספנו עבורכם מספר המלצות אשר יעזרו לכם לבשל אוכל פחות משמין.
א. בעת אפייה – כדאי להחליף את השמן במחית בננות או במחית תפוחי עץ.
ב. במקום לטגן – לאפות! – במקום לטגן קציצות או לביבות – אפו אותם ובכך תפחיתו את השמן.
ג. בעת בישול מרק, אשר מצריך כמויות שמן גדולות, ניתן להוסיף קובית קרח אשר מושכת את השמן
כלפי מעלה וכך מסייעת לנו להוציא את השמן מסיר הבישול.
ד. מומלץ להשתמש בתרסיס שמן וזאת בכדי להפחית את כמויות השמן בעת הבישול.
מאמר זה נכתב עבור האתר "מה בסיר", כל העתקה/שכפול של טקסט זה מהווה עבירה חמורה על זכויות היוצרים של בעלי הטקסט.